sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kahden vaiheilla


Vaikeita valintoja.

Talofirmojen kilpailutus ja projektin aikataulu on meillä siinä pisteessä, että olisi ihan pakko tehdä päätöksiä. Ihan jo siksikin, että aikataulu ei veny liikaa, koska tosiaan loppupäästä se ei juurikaan jousta. Ensi kesänä muutetaan, oli talo missä jamassa tahansa.

Suurin osa tarjouksista on olleet hyviä, mutta selkeästi yli budjetin. Ratkaisua on haettu monesta suunnasta, muuttovalmiita talopaketteja, pelkkiä elementtitoimituksia ja jotain siltä väliltä. Tässä piileekin ongelma, tarjoukset ovat olleen kaikki kovin erilaisia, ja tarkennuksia on pitänyt haalia paljon. Lvis-tarjous elementtitoimittaja a:n paketista eteenpäin, tai vaihtoehtoisesti toimittaja b:n toimituksesta, joka onkin ihan erilainen. Timpurityöt levyvalmiista eteenpäin, tai pelkistä elementeistä eteenpäin, tai niin että perustuksetkin tulee jo samalta tekijältä. Muuttovalmiin paketin muovaaminen omiin tarpeisiimme sopivaksi, ja mitä muutokset maksaa? Maatöiden, perustusten, paalutuksen, lupien ja liittymien hinnat, paljonko näiden jälkeen jää rahaa eli mitä talo saa oikeasti maksaa? Lista jatkuisi pitkään.

Nyt näyttäisi siltä, että loppusuoralla on kaksi vaihtoehtoa. Pitkästä rakennettava muuttovalmis talo jonka tekisi Eemelitalot, sekä Planian suurelementtitoimitus josta eteenpäin hoitaisimme rakennuttamisen itse urakka kerrallaan. Molemmissa on puolensa, ja puolensa.

Eemelissä plussaa olisi tiedossa oleva aikataulu sekä hinta. Meille jäisi vähemmän puljattavaa, kun aikatauluttaminen ja muu projektin johto olisi Eemelillä. Heidän tarjouksessaan on myös luvattu hoitaa työmaan siivous sekä tavaroiden vastaanotto (iso plussa, kun rakentaa eri kaupungista käsin!). Miinusta on lähes tappiin viety budjetti, josta on jo ulkorakennus otettu pois, eli sen teko jäisi vielä itselle. Yllätysten varalle ei juurikaan jää pelivaraa, toisaalta niitä ei pitäisi niin paljon tullakaan. Toinen miinus on syksyllä aloittaessa hitaampi aikataulu, sekä pidempi aika säiden armoilla. Pintamateriaalit on tässä melko pelkistetyt, ja muutokset tuo aina lisähintaa.

Planian etuina ovat elementtien nopeus, heti säältä suojaan. Suurempi mahdollisuus vaikuttaa itse kuluihin ahkeralla kilpailutuksella, mutta myös isompi mahdollisuus että budjetti lähtee kiilaamaan, kun tulee kiusaus ottaa joka kohdassa se vähän parempi vaihtoehto. Laskennallisesti tämä rakennustapa tulisi kuitenkin halvemmaksi, ja budjettiin jäisi enemmän pelivaraa. Plussaa on myös se, että pääsee itse valitsemaan tekijät, joita löytyy meillä myös ihan lähipiiristä. Kun on tekijät, jotka tekee kuin itselleen, saa luultavasti tasokkaampaa työnjälkeä kuin tiukalla aikataululla tekevältä tuntemattomalta timpurilta? Materiaalien hankinnalle jäisi enemmän vaihtoehtoja, kun voi ottaa ne mistä parhaan löytää. Muuttovalmiissa kun on lähtökohtaisesti tietyn ketjun sisustusvalikoima käytössä. Miinuksina on meille itselle jäävä isompi työmäärä, materiaalien hankinta ja kuskaus, aikataulutus, timpureiden palkkaus ja työnantajatehtävät, ja useampi kohta joissa voi tulla yllättäviä lisäkuluja joita ei ole otettu budjetissa välttämättä huomioon. Koska timpurituntien määrä ei ole etukäteen tiedossa, voi tuo osuus muuttaa talon lopullista hintaa paljonkin, ja budjetti voi mennä pahimmillaan ylikin. Tai siis silloin talo jäisi kesken. Lisäksi aikataulua ei pysty lyömään niin lukkoon, kuin rutinoituneemmat muuttovalmisfirmat pystyvät tekemään, ja muutto lasten kanssa keskeneräiselle työmaalle ei houkuttele...

Molemmissa on tosiaan puolensa. Ja heti alkuviikosta pitäisi ilmoittaa asianosaisille. Apua! Mitään kristallipalloakaan en ole komeroista löytänyt vaikka etsitty on. Valmista vastausta ei siis kai ole luvassa? Nyt se on siis vaan reippaasti päätettävä. Pitäkää meille peukkuja, että teemme oikean valinnan!

6 kommenttia:

 1. Odotan mielenkiinnolla että mihin päädytte ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin! :-D Tuntuu olevan pattitilanne, kumpikin on omalla tavallaan hyvä ja huono. Ja kun ei osaa päättää, että mitä asioita tässä pitäisi arvostaa korkeammalle kuin toisia..?

   Poista
 2. Tsemppiä päätöksentekoon!
  Ensi sunnuntaina 15 vuotta asuttu ja yhä vieläkin monta juttua hmmm...
  Nimimerkillä Hartiapankilla ja liian optimistisella budjetilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuohan se on vaarana, että jos jää tekemättä rakennusvaiheessa, voi mennä pitkään että saa tehtyä... On meillä tässä ekassakin talossa vielä tekemättömiä asioita :-D Nyt on ihan aito halu saada talo muuttovalmiiksi asti, varastosta ollaan valmiita tinkimään hieman, että jos sen tekee itse. Laskelmillekin on jo hieman pohjaa kun on tosiaan yhden talon toteutuneet kulut jo tiedossa, eli ei pitäisi olla ihan pielessä, mutta mutta... Mistäs näistä tietää, se on kai vaan rohkeasti katsottava miten käy :-)

   Poista
 3. Nyt löysinkin täältä näitä sun pohdintoja. Ja voi että, ihan kun omasta kynästä olisi! Voisin kopsata tän sun tekstin suoraan omaan blogiin! Te siis päädyitte siihen muuttovalmiiseen. Kuinka paljon tuhatlappusia laskitte itseurakoinnin säästävän? Puolensa tosiaan molemmilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon huomannutkin, että teillä on nyt tämä vaihe meneillään :-) Meillä olis loppusumma ollut luultavasti aika sama, mutta itserakennuttamalla olisi saatu/laitettu ehkä pykälän kalliimmilla materiaaleilla. Ja tosiaan siinä olis ollu enemmän niitä muuttuvia tekijöitä, aikatauluriskejä, ja mahdollisuus että budjettiin olis tullu isojakin yllätyksiä. Tämä oli nyt elämäntilanne-ratkaisu, että otettiin muuttovalmis, tosin vain talolle, ulkorakennus rakennetaan itse.

   Poista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!