torstai 4. syyskuuta 2014

Lattiapohdintaa taas

Otan heti kaiken ilon irti siitä, että saan siirtää ajatukset rakennusliikkeistä ja talofirmoista kivoihin juttuihin, eli sisustukseen. Päällimäisenä on tällähetkellä lattiamateriaalit, koska jotkut vaihtoehdot vaativat huomioimista rakennekuvissa, ja niitä aletaan piirtää ihan justiinsa. Tämän hetken suosikki on sellainen yhdistelmä, että eteinen, kodinhoitohuone, pesutilat ja wc:t olisivat kaikki laatattomia, ja lattiat olisi pinnoitettu mikrosementillä. Laattasaumojen jynssääminen on alkanut kevyesti "tympiä", ja tässä olisi siihen oiva ratkaisu! Pinnoitteen väri voisi olla joko sementin harmaa, tai sitten lähes valkoinen. Tässä epäilyttää vain se, että onko vaikutelma liian muovimattomainen?

kuva: www.sbl.fi

Loput lattiat olisivat sitten puulattioita, joko perinteisesti parkettia, tai sitten lautalattiaa, joka tuntuisi tällä hetkellä kaikkein mieluisimmalta vaihtoehdolta. Laudat voisi käsitellä vaaleiksi esimerkiksi lipeöimällä ja öjlyämällä, ihan umpivalkoisia en niistä välttämättä halua niin ei ihan jokainen leivänmuru pistä sitten silmään ;-)


Katsotaan nyt miten näissä mieli vielä muuttuu! Tuon lautalattian kanssa pitää tosin olla aika nopea jos sen haluan pitää, sille kun pitää jättää huomattavasti enemmän tilaa korkeussuunnassa kuin tavalliselle parketille. Nätti se olisi kyllä! Siinä pitää vain selvitellä vielä miten se toteutetaan vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa, kun kuitenkin laudat tarvitsevat alleen vielä koolauksen. Että jääkö se lämmin liian kauas? Tajusin muuten vasta jo tovin lautalattioista haaveilleena, että tuo idea onkin varmaan syöpynyt mieleeni arkkitehdin havainnekuvista, joissa oli käytetty lautalattiaa:


Tämän havainnekuvan olen taannoin teipannut keittiön seinään, eli sitä on tullut katseltua päivittäin jo jonkin aikaa. Ei siis ihme että lautalattiakin oli "jostain" tullut mieleeni :-D

Perusparketeista pyörii muutama mallipala lattialla mallailtavana, ainakin valkolakattua saarnia sekä muutama erilainen valkolakattu tammilankkuparketti. Noista suosikki on tällähetkellä saarni. Saas nähdä mikä vaihtoehto tosiaan voittaa!

5 kommenttia:

 1. Me käytiin just eilen valitsemassa lattiaa :D

  p.s voisitko poistaa tuon numerotarkistuksen (en ole robotti). Siitä on välillä vaikea tihrustaa että mikä numero on kyseessä :P (juu, mun pitäis käyttää silmälaseja mutta...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkäslaiset valitsitte?

   Numerotarkistuksen voisi poistaa joo, mutta sitten pitäisi melkein poistaa anonyymeiltä kommentointimahdollisuus mikä olisi sääli, koska monilla sukulaisilla ei ole bloggertiliä. Jos on ilman vahvistusta ja anonyymitkin saa kommentoida, alkaa tulvia spämmiä jota en niin välttämättä toivo ;-)

   Poista
 2. Meillähän on lautalattia vesikiertoisella lattialämmityksellä, ja kyllä se toimii. Siinä on vain yksi mutta: lattia elää aika lailla, en tiedä, miten raot lattiassa sopisivat noin moderniin ja pelkistettyyn kotiin? Tämmöisessä kesämökkimäisessä talossa ja maalatun lattian kanssa raot eivät haittaa, joten niistä ei tarvinnut piitata suunnitteluvaiheessakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos että kerroit käyttökokemuksestasi! Onko teillä tehty liimaamalla uivana, vai kiinnittämällä koolauksiin? Kun oma ajatukseni oli, että laudat ruuvataan joka koolaukseen, niin silloinhan elämistä ei pääse tapahtumaan niin paljoa. Sellainen iso liimattu levyhän voi elää monta senttiä kaudessa, eli listat ei seinän vieressä riittäisi peittämääm rakoja. Mutta pienet raot ei kyllä haittaisi, ihan hyväkin jos tulisi vähän jotain särmää ettei mene tosiaan liian sliipatuksi tuolla :-D

   Poista
  2. Koolauksiin ruuvaamalla on meillä tehty. Raot on enimmillään olleet n. puolisenttisiä talvella, ihan selkeästi kyllä näkyviä. Ja puulattia natisee ihanasti, sekin kuuluu tietysti asiaan :) Ja pintakäsittelyllä voi tietysti vaikuttaa myös siihen, miltä lattia näyttää ja tuntuu. Sinänsä jalan alla lämpöinen puu on ihana, ei välttämättä tarvi mitään mattojakaan.

   Poista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!