perjantai 31. lokakuuta 2014

Parkettimallipalat kotona, ja lattiavalinnan merkitys


Kumpi?

Molemmista parkettifinalisteistamme on nyt mallipalat täällä kotona, ja tuijotan niitä lähes herkeämättä. Molemmat ovat valkolakattua saarnia, toisessa on vain lähes umpivalkoinen pinta. Olin jo kertaalleen päättänyt että tuo valkoisempi otetaan, mutta.

Nämä kaksi parkettia edustavat nyt kahta aika erilaista sisustustyyliä. Eli tässä ei valita pelkkää lattiapinnoitetta, vaan valinta ulottuu moniin muihinkin ratkaisuihin. Jos pysymme valkoisessa, tulisi myös eteisen laatoitus valkoisena. Kaikki lattiat olisivat lähes hohtavan valkoiset paitsi pesutiloissa tumman harmaat. Portaat olisivat tässä vaihtoehdossa kokonaan mustat. Keittiöhän meillä on joka tapauksessa musta-valkoinen, eli yleisilme tulisi olemaan todella puhtaasti musta-valko-linjalla. Jos taas vaihdetaan tuhon vähemmän valkolakattuun saarniparkettiin, tulisi eteisen laatoitus kenties harmaana, jotta yleisilme ei muutu liian kellertäväksi. Tässä versiossa portaat ovat muuten mustat, mutta askelmat olisivat myös lakattua saarnia. Tämä versio on kenties ajattomampi, aikuisempi, varmempi....tylsempi...beigempi. Vaikka puun pinta on minusta mitä kaunein, ja tällä hetkellä tuo vaalea puu viehättää erityisesti, on väri silti beige, ei siitä mihinkään pääse. Lattiapinnassa sitä tulisikin sitten aika reilusti sisustukseen. Ja minulla on aika voimakas beigeallergia ollut jo pitkään... Toisaalta puun pinnan elävyys toisi vähän lämpöä kotiin, ja voisi antaa edes muutamat leivänmurut lattialla anteeksi, ja nykyinen 1-2 imurointia päivässä voisi edelleen riittää tahdiksi. Valkoisen kanssa saa kyllä tihentää tahtia entisestään! Valkoinen olisi todella kaunis katsella, ja olen valmis sen eteen tekemään vähän enemmän töitäkin. Ja onhan lika poistettava lattialta joka tapauksessa, näkyi se selvästi tai vähemmän selvästi, ei näkyvyyden vähentäminen sitä likaa mihinkään poista! Puun ja harmaan yhdistelmä olisi toisaalta lähempänä sitä alkuperäistä ajatustani lankkulattioista ja betonista, eli siltä kannalta ajateltuna se voisi olla parempi. Usein se alkuperäinen idea on kuitenkin se paras! Valkoinen olisi taas raikkaampi tausta kirkkaille väreille muussa sisustuksessa, ja tämän parketin bongasin jo kesällä asuntomessuilta ja olin heti varma että "tämä se on". Perheen miesväki on enemmän puisemman pinnan puolella, tosin valkoinenkin heille käy. Ja itse rimpuilen tässä kahden vaiheilla.

Noh, kyllä tämäkin tästä pian ratkeaa. Ja kun lattia saadaan lyötyä lukkoon, moni muukin asia loksahtaa kohdalleen. Olen kuitenkin pohtinut jo molempiin vaihtoehtoihin aika pitkälle valinnat valmiiksi. Nyt pitäisi vain valita vaatimattomasti se koko sisustuksen tyyli jota taloon lähdetään tekemään. Ei mitään paineita :-D


2 kommenttia:

  1. Nyt on paha! Omaan kotiin valitsisin kyllä puisemman version, koska meillä ei imuroida läheskään päivittäin ja koirakarvat jemmautuvat tuohon paremmin :D Toisaalta kyllä ymmärrän erittäin hyvin viehätyksesi kokovalkoiseen! Käytännön/pidemmän juoksun kannalta tulisi mieleen, että miltä naarmut tai kolhut näyttävät tasavalkoisessa? Käytännöllisyys vastaan ulkonäkö/esteettisyys, paha paikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei ehkä ollutkaan niin paha kuin kuvittelin. Päivällä vielä emmin, mutta nyt illalla kun olen nähnyt molemmat mallipalat keinovalossa, alkoi valinta helpottua. Puisempi onkin tosi punertava, ainakin hehkulamppujen valossa. Ja punertavuus ei nyt ole ollenkaan se mitä lattialta haluan! Mies myös oli kanssani samaa mieltä, että valkoinen on rauhallisempi, tuossa saarnessa on kuitenkin aika voimakas kuviointi, vaikka tämä kyseinen parketti onkin sieltä rauhallisimmasta päästä. Ja kun laitettiin palat meidän keittiökaappien alle, niin todettiin että valkoista keittiötä ajatellen valkoinen on siinäkin parempi. Tuo puinen on jotenkin väärän sävyinen puinen. Pitäisi ehkä katsoa vielä vertailun vuoksi vaikkapa koivuparkettia, olisiko siinä se puun sävy parempi? Tuo ei nyt kuitenkaan ennakko-odotuksistani huolimatta ollutkaan ihan niin kiva kuin luulin. Eli: tällähetkellä valkoinen on taas selkeä voittajaehdokas!

      Poista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!