perjantai 27. helmikuuta 2015

Parisuhdeteoria


Yksi rakennusprojektin tuskallisimmista ja tärkeimmistä vaiheista on talotoimittajan valinta. Rakentajaperheen ja talofirman suhdetta voisi melkein verrata parisuhteeseen. Ensin etsitään sitä oikeaa, tapaillaan ja keskustellaan. Lopulta kun kaikki on vihdoin kohdallaan, päätetään pistää hynttyyt yhteen, ja annetaan vastapuolelle käytännössä koko omaisuus. Varsinkin muuttovalmiiden talojen kohdalla talofirman osuus korostuu, ja osapuolet ovat oikeastikin lähes "naimisissa" hetken aikaa.

Alussa ollaan vähän ihastuneita, ja toisessa ei juurikaan nähdä mitään vikaa. Ollaan täynnä luottamusta ja katse on odottavaisesti tulevaisuudessa. Halutaan vilpittömästi uskoa, että tehty valinta oli oikea. Tästä eteenpäin asiat voivat lähteä kahteen suuntaan. Suhde voi parhaimmillaan kehittyä ja kasvaa hyvässä hengessä, ja lopputuloksena syntyy rakkauden hedelmiä; hyvin tehty talo, tyytyväinen asiakas joka auliisti kertoo hyviä kokemuksiaan myös eteenpäin, sekä tietysti talofirma joka on saanut hoidettua hyvin elinkeinoaan ja mahdollisesti lisää asiakkaita hyvän maineen kiiriessä eteenpäin. 

Suhde voi alun ihastuksen jälkeen kääntyä myös toiseen suuntaan. Voi tulla aluksi pieniltä tuntuvia kupruja. Tai isompiakin. Asiat useimmiten kuitenkin aina hoituvat. Tapa, jolla pieniä tai isojakin virheitä ja pulmia ratkotaan, vaikuttaa kuitenkin suuresti tähän vasta orastavaan suhteeseen. Ongelmatilanteiden hyvällä hoidolla voidaan kasvattaa luottamusta ja tunnetta, että kaikki järjestyy kyllä. Huonommalla hoidolla ja tiedottamisella taas nakerretaan luottamusta, pieni pala kerrallaan. Tarpeeksi monta pettymystä koettuaan kuka tahansa alkaa epäillä. Vielä, jos asiakkaaseen suhtaudutaan vähätellen, alkaa edellytykset vuosisadan rakkaustarinalle olla vähissä. Vanha kansa sen tietää; hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas. 

Jos suhde lähtee lupaavan alun jälkeen huonomille raiteille, onko suuntaa mahdollista enää matkan varrella kääntää? Se vaatisi paljon työtä, mutta teoriassa olisi mahdollista.  Luottamus pitäisi saada palautettua. Jos taas vähättely ja alentuva sävy edelleen jatkuu, en usko suunnan muutokseen. Tässä kohdassa tosin parisuhdevertaus ontuu. Huonosta parisuhteesta pääsee pois, talofirman kanssa on todellakin naimisissa. Loppuun asti. Oli se sitten millainen hyvänsä. Kehnommastakin liitosta voi tosin syntyä ihan hyvä talo, mutta jää silti paha maku suuhun.

Millainen suhde teillä muilla rakentajilla on talotoimittajan kanssa? Oletteko olleet tyytyväisiä? Muisteletteko lämmöllä vielä vuosien jälkeenkin tahoa, joka on leiponut itsensä työllään kotinne seiniin ja rakenteisiin? Kuinka paljon rakennusaikaiset kokemukset talotoimittajan kanssa vaikuttavat tulevan kodin tunnelmaan? 

9 kommenttia:

 1. Tai kun toimii itse rakennuttajana, niinkuin me teimme, niin syyllinen pieniin tai isoihin kupruihin pitää löytyä sitten ihan sieltä peilistä...
  Kyllä on isoja päätöksiä ja lopputuloksia monenlaisia. blogeistakin löytyy rumia kertomuksia, ja ajattelisin että etenkin ne kannattaa lukea. Tietää sitten mikä on pahin skenaario, ettei mene kuppi nurin jostain pikkujutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo todella pahojakin tarinoita löytyy! Ja toisaalta niitä todella onnellisia. Se on jännä, miten pienistä palasista fiilis toisaalta lopulta koostuu, ja se että millainen muisto rakentamisesta jää. Meilläkin on pohjalla edellinen rakentaminen, ja ehkä tulee herkästi verrattua sinne? Lopulta kyse voi olla niinkin pienistä jutuista, kuin ihan henkilökemia jonkun yhden ihmisen kanssa, suuntaan tai toiseen :-)

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus ja hyvä vertaus. Talofirma todellakin saa vuosiksi eteenpäin rakentajaperheen rahat, niitä maksetaan kymmeniä ja kymmeniä vuosia eteenpäin ja siitä syystä on tarkkaa ja tärkeää että laatu ja jälki on sellaista että siihen on tyytyväinen muuttohetkellä sekä vielä vuosien päästä.
  Meillä on myös nyt toinen talorakennus menneillään ja ystäväperheet ovat myös rakentaneet taloja.
  Silloin kun joku talofirma ei ole yhden perheen kanssa hoitanut hommiaan hyvin niin kyllä sen laittaa tarkasti mieleensä. Vaikka haettiin tarjousta, sanoin miehelle etten ottaisi vaikka saataisiin paras tarjous kun tiedät tästä firmasta huonoja kokemuksia.

  Meidän ensimmäinen rakennusprojekti oli avaimet käteen periaatteella. Kun tekee niin suuren sopimuksen niin saa todella olla tarkkana. Uskon että suurin osa pettymyksistä tulee siitä että pitää joitakin asioita itsestään selvänä ja sitten kun rakentaminen on vaihdissa paljastuukin ettei ne kuulu paketiin tai niistä tulee lisähintaa.
  Sopimuksen kannattee siis lukea todella monta kertaa ja varaa aikaa käydä se läpi ennen allekirjoitusta, kohta kohdalta. Siinä vaiheessa ei kannate nolostua että kysyy tyhmiä kysymyksiä.

  Meillä esim keittiön lattiaa ei sovittu sopimushetkellä. Oletin että se on teitenkin kivilattia, kuka nyt laminaattia laittaa keittiön pöydän alle? kUn sitten tuli lattioiden teko hetki, ei riitänyt että olisimme maksaneet laminaatti vs kivi erotuksen vaan myös tekeminen oli reippaasti kalliimpaa. No saimme muualta ammattimiehen tekemään sen lattian.
  Nämä pienet yksityiskohdat saattavat ärsyttää vaikka ovat omaa syytä kun piti asiaa itsestään selvänä.
  Kun kokonaisuutta katsottiin niin meni kaikki ihan todella hyvin ja pienistä erimielisyyksistä päästiin helposti sopuun. Tosin firmoillakin on monenlaisia ihmisiä töissä. JOku yhteyshenkilö oli todella joustamaton ja toinen taas todella sovitteleva ja hyvä asiakaspalvelija.
  Asiakaspalveluahan se on ja ihmissuhdetaitoja. Jos on joku törppö töissä niin huono maine tulee firmalle.

  Muistuttaisin vielä että talopaketit maksetaan osa-maksuilla. Jos jokin osio ei ole mennyt suunnitelmien mukaan niin jättäkää lasku maksamatta kunnes asia on kunnossa. Meillä oli talon valmistumisen jälkeen muutamia reklamaatioita. Yksi ulko ovi oli huono. Maalarien jälki ei mielyttänyt muutamilta kohdin. Loppulaskua ei siis maksettu. Kun tuli pomolta karhu-kirje parin kuukauden kuluttua niin ilmoittettiin että kyllä on rahat tilillä valmiina mutta maksetaan heti kun olette hoitaneet oman osuutenne loppuun. Kaikki 5 pientä pikku-asiaa tuli hoidettua heti seuraavana arkipäivänä.
  Mutta jos rahat olisi jo annettu, kuinka monta kirjettä ja soittoa olisi meidän pitänyt soittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on niinkuin tuossa aiemmin kommentoin, loppujen lopuksi pienistä asioista kiinni. Olemme siis onnellisessa asemassa, kun mitään isoa ja peruuttamatonta ei ole tapahtunut, koska niitäkin tarinoita löytyy! Talossa on siis kaikki tehty tähän asti niinkuin pitääkin, mutta itsellä on jatkuvasti sellainen epämiellyttävä tunne, että pitää olla todella tarkkana, ja silti pelkää että jotakin on jäänyt huomaamatta. Ei siis mitenkään levollinen "tuokaa mulle sitten avaimet kun se on valmis"-fiilis. Meillä tuli myös ensimmäisessa talossa alakerta muuttovalmiina, eli sellaisen firman toiminnastakin on jo kokemusta. Erittäin harmillisesti se firma vaan on lopettanut toimintansa, eli ei voitu ottaa samaa uudestaan!

   Nyt toivon, että pöly laskeutuu, talo valmistuu, ja tämä aika jää muistoksi muiden joukkoon. Kaipa sitä yksi hermoromahdus pitää jokaisen raksan aikana kokea? :-D

   Poista
 3. Meillä asiat kyllä hoituivat oikein hyvin. Loppuvaiheessa aikataulu jonkin verran venyi, mutta ei haitannut elämää. Ja meillä oli tosi hyvä valvoja ja jos hän sanoo, että talo on hyvin tehty, niin sitten se on. Toki pikkujuttuja matkan varrella tapahtui, mutta asioista puhuttiin niiden oikeilla nimillä (yleensä virne silmäkulmassa) ja asiat hoituivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Luulen, että useimmiten asiat menee ihan hyvin, juuri niinkuin kuvailit :-)

   Poista
 4. Heippa, löysin googlettamalla blogiinne ja olen nyt lueskellut mielenkiinnolla projektistanne. Meillekin on tulossa Eemeli-talojen talo - rakentaminen alkaa maatöillä varmaan muutaman viikon päästä. :) Onko teille mennyt talofirman kanssa kaikki hyvin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vastasinkin tuonne toisen kommenttisi alle, oletan, että oli samalta henkilöltä kun oli melkein samanlaiset kommentit? :-)

   Poista
 5. Moikka! Kiitos vastauksista. Juu oli sama henkilö molempien viestin takana - tuli laitettua pariin kertaan, kun en ollut varma tuliko perille. :) -Pauliina

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!