perjantai 3. heinäkuuta 2015

Ikeasta ladoksi


Meillä oli talon suunnittelussa yhtenä innoittajana tämä suoraan tonttimme takana sijaitseva kaunis vanha lato. Haluttiin tehdä talosta tuolle "kaveri", että  niissä olisi edes etäisesti jotakin samaa. Näitä keinoja olivat mm. pystypanelointi sekä tumman harmaa väri. Paitsi että. 

Kaavassa oli annettu tarkasti sävyt joita sai käyttää. Valitsimme sen ainoan tumman harmaan, joka oli tarjolla. Sävy oli niin erikoinen, ettei sitä löytynyt mistään värikartoista, eikä edes niistä isommista sävyviuhkoista joita rautakauppojen maaliosastoilla on. Saimme kuitenkin osviittaa tulevasta sävystä arkkitehtitoimiston tekemistä havainnekuvista, joissa taloon laitettiin kyseinen sävy. Yksi niistä löytyy tämä blogin oikeasta laidasta. Emme tehneet (joo, tiedän!!) koemaalausta, koska ajattelimme ettei se sävy siitä mihinkään muutu. Emme siis olisi olleet vaihtamassa väriä vaikkapa vaaleaan harmaaseen vaikkei sävy olisikaan miellyttänyt. Joten riskillä mentiin, ja otettiin sävy melkein sokkona. Ulkopanelit tilattiin jo valmiiksi kertaalleen pintamaalattuina, ja näin jo heti puunippujen saavuttua että voi ei... Panelit oli ihan sinisiä. Talo näyttää Ikealta. Ei ihan se, mitä lähdettiin hakemaan.

Nyt, kun talo pitäisi maalata vielä kertaalleen, päätin että vaihdamme sävyn. Rakennusvalvontakin antoi varovaisen suotumuksensa, pitää vaan hyväksyttää valintamme vielä siellä. Ensin mallailin pieniä värimalleja seinällä, ja totesin että vaikeaa on! Harmaat on jotenkin ihan loputon suo. Lopulta otin kaksi mieluisinta, ja kävin ostamassa niistä mallipurkit. Eli teen nyt sitä, mitä olisi kannattanut tehdä jo alunperinkin. Tosin silloin emme tienneet, että sävyä olisi voinut hieman säätääkin, oltiin taas kerran liian kuuliaisia :-DVärit näytti ihan erilaisilta varjossa ja auringossa. Samoin totesin, että yksi maalikerros ei ainakaan tuolla maalilla riitä peittämään alempaa väriä kokonaan, vaan lopputulos näytti kirjavalta. Nyt, jos jollakulla olisi vinkkejä mikä vesiliukoinen maali olisi peittävin kertamaalauksella, niin ottaisin niitä mieluusti vastaan! Kahta kertaa ei vaan nyt pysty. Sävyksi valikoitui näistä vasemmanpuoleinen, joka on Teknoksen kartasta sävy Ncs S 7502-Y. Vastaehdokas oli Ncs S 8000-N. Alemman kuvan kolmas kepukka oli vielä läheisen vanhainkodin työmaalta saatu värimalli, jossa on sama harmaa kuin valitsemani vasen, mutta taitettuna punaisella. Meidän keltaisten osien kaveriksi sopi minusta kuitenkin paremmin tuo keltaisella taitettu harmaa. Ja se on noista kaikkein vähiten sinertävä, koska siitä halusin eroon.

Nyt ei sitten puutu muuta, kuin se että "joku" maalaisi talon. Olkapäätä särkee jo ajatuskin, mutta ei auta narinat, suti käteen ja hommiin! 
9 kommenttia:

 1. Naapurit maalasi keltaiseksi pohjamaalatun talonsa valkoiseksi Teknoksen Nordica Ekolla, mun muistaakseni heillä riitti kertamaalaus keltaisen peittämiseen. Jujunahan on vaan läärätä sitä maalia todella paksusti päälle. :) Kiva että rakennusvalvonta jousti värissä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi ohutta kerrosta mieluummin kuin yksi paksu. Se yksi kerros ei kuivu kunnolla ja alkaa kuoriutua pois puun pinnasta. Meillä joskus maalattiin rivari asunnon ulkoseinä tuolla tyylillä ja jälki oli kamala.

   Poista
 2. miksi ei voi maalata kahteen kertaan? Tuon kokoisen talon maalaa yksi ihminen noin reilussa viikonlopussa.

  VastaaPoista
 3. Voi, voi miten sinertää. Ymmärrän tuskanne. Tsemppiä toivotan. <3

  VastaaPoista
 4. meilläkin on talon mallin innoittajana ollut tontin viereinen Puimala. Rakennuksessa on tosi kauniit mittasuhteet. itse olen sitä miettinyt kun talon väriä valitaan jo rakennettuun taloon että miksi ollaan niin tarkkoja lupavaiheessa väristä. Saako talon sitten kuitenkin maalata ihan minkä väriseksi haluaa ja miten tää homma menee käytännössä 👀

  VastaaPoista
 5. Maalaat nyt kerran ja ensikesänä toisen kerran. Paksu maalikerros kestää huonosti ulkona.

  VastaaPoista
 6. Maalijutut ovat kyllä hankalia... Tsemppiä, me saimme tänään kesämökin maalattua.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!