sunnuntai 15. toukokuuta 2016

diy-betonilattia varastoon


Kuten olen jo aiemminkin moneen kertaan kertonut, meillä on työn alla ulkorakennus, johon on tulossa 24m2 lämmintä sisätilaa, ja ulkopuolelle pyöräkatos ja sensellaista. Sisätila tulee jakautumaan kahteen osaan, työhuoneeseen ja perus varastoon. Ihan tässä kalkkiviivoilla päätimme jättää väliseinään kuitenkin aukon, jolloin työhuoneen tavaroista osaa voi säilyttää varaston puolella ja kulku helpottuu kun ei tarvitse mennä aina ulkokautta. Työhuoneeseen haluan aika industrial-sisustuksen pintojen osalta, eli betonilattian ja väliseinän pinnaksi on tulossa vaneri tai osb-levy. Betonilattian kanssa meinasi vaan tulla hintalappu aika kovaksi, jos olisimme teettäneet sinne mikrosementin tai vastaavan. Olen jo pitkään lukenut Katin kokeelliset remontit-blogia, ja sieltä inspiroituneena ajattelin että tehdäänpä tuonne pieni lattiakokeilu! Pohjana oli lattian perusvalu, jonka sisään kätkeytyy lattialämmityskaapelit. Sen pinta oli tosi röpelöinen, eli jonkunlainen tasoitus oli joka tapauksessa tarpeen. 

Kuten jo aiemmassa postauksessani vilautin, laitettin lattiaan ensin hionnan jälkeen oikaisuun tasoitetta. Löysin edullisen erän kuituvahvisteista tasoitetta, ja koska tämän vaiheen tarkoitus oli lähinnä oikaista lattiaa ja täyttää monttuja, otin sen. Tasoitetta laitettiin kaksikin kerrosta, pohjalla oli toki primeri. Silti lattiaan jäi aika paljon pieniä ilmakuplia. Silloin ajattelin, että kun laitetaan vielä se viimeinen pintatasoitus jollakin hienommalla tavaralla, ja primeri siihenkin alle, pitäisi kuplien kadota. Näinhän ei tietenkään käynyt, vaan kuplat pulpahti puhki siinäkin pinnassa. Pintaa ei voinut enää kuitenkaan mennä kovasti sörkkimään ja tasoittelemaan, koska se alkoi kuivua aika nopeasti ja sain lastalla vain pahempaa jälkeä aikaan. Tässä kohdassa lattia meni siis jo mönkään, eli jos lähdette kokeilemaan samaa, huolehtikaa joku niksi käyttöönne jolla kuplat saa vältettyä!

Viimeiseksi tasoitekerrokseksi hankimme Vetonitin 3300 tasoitetta. Olisi ehkä pitänyt ottaa joku itsesiliävä, mutta taas kerran, ensi kerralla olemme viisaampia :-D Tasoittaminen ei ihan onnistunut hyvin, ja vaikka noin tunnin päästä valusta kävinkin lastalla työntelemässä pahimmat harjanteet pois (kun tasoite kestää jo kävellä mutta ei ole vielä kivikovaa), jäi siihen peilistä katsovan tekijän harjaantumattomuudesta johtuen aika paljon möykkyjä. Koetin sitten lattian kunnolla kuivuttua vielä hioa möykkyjä ihan tavan hiomakoneella ja karkealla paperilla, mutta vaikka siihen olisi käyttänyt iän ja terveyden, ei lattiasta olisi tullut ihan tasaista. Siispä päätin, että kun kyseessä on varasto, ei pienet möykyt haittaa.


Tässä lattia on hiottu, ja hiontapöly on imuroitu pois. Pyyhin lattian vielä nihkeällä mopillakin saadakseni pölyn mahdollisimman vähiin. Aika kirjavahan tuo on, mutta olkoot se nyt "tarkoituksella" :-D 


Ensimmäisen lakkakerroksen levitystä. Lakaksi valitsin Katin esimerkin mukaan Sadolinin lattialakan, joka myydään viiden litran muovipönikässä. Lakka on käyttövalmista ja vesiliukoista, eli mukava käyttää. Vaikka se on putelin mukaan puulattioille tarkoitettu, ei se tuolta poiskaan pompannut :-D Otin vähiten kiiltävän, kiiltoaste on 20. Tässä märkänä lattia on tummempi ja kiiltävämpi kuin valmiina.


Ensimmäinen lakkakerros. Levitin lakan telalla, ja ensimmäisen kerroksen jälkeen jäi vielä hieman raitoja ja telanjälkiä näkyviin, mutta toinen kerros sai ne katoamaan.


Tässä valmis pinta. Kuten näkyy, ilmakuplat ovat siellä edelleen, eikä niihin saa lakkaakaan menemään. Idea oli siis hieno, mutta toteutus ei mennyt ihan kuin strömsössä. Nyt kun tuonne menee märillä kengillä, menee vesi noista pienistä reijistä lakan alle ja reijän ympärille tulee pieni tummempi ja kostea alue. Ei ihan sitä mitä huolettomalta varaston lattialta toivoisi. Lattian ulkonäkö on sellainen kuin halusinkin, ja pintakin voisi olla tosi hyvä, siis ilman noita kuplia. Mietin, että saisikohan jollakin vahalla tai vastaavalla vielä nuo reijät umpeen? Vai tarttuuko vahaan sitten vain kaikki lika?

Koska tasoittaminen olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa, tämän lattian hinnaksi voi siis ajatella vain lakan hinnan, joka oli noin seitsemän kymppiä. Jonkun verran hikeä ja elämän tunteja valui lattiaan toki myös. Edullisemmaksi tämä tuli kuitenkin kuin mitä se mikrosementti olisi tullut kustantanut! Olen siis tyytyväinen, vaikkei pinta ihan täydellinen olekaan. Ja voihan sen sitten päällystää vielä jollain muulla, laatoittaa vaikka jos siltä tuntuu myöhemmin :-) 


10 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää!! Ainakin meidän keittiön betonitason mahdollisiin reikiin mainostettiin paikkaussekoitetta. Tuote löytyy täältä: http://fi.diyconcreteworktops.com/product/19/z-counter-patch--paikkaussekoite. Luulisi, että vastaavaa löytyy myös betonilattiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tuo lattiahan ei ole mitään "oikeaa" mikrosementtiä tms, ihan tavallista tasoitetta, niin sille ei varmaankaan ole varsinaista omaa tuotetta, mutta luulen että jos sekoittelee vain pienen määrän tasoitetta ja koettaa saada sen jotenkin lastalla painettua noihin reikiin ja uusi lakka päälle? Sitä mietinkin tänään, mutta koska meillä on siellä jo tavaraa sisällä, ei koko lattian lakkaus enää oikein houkuttele :-D

   Poista
 2. Tähän sopii hyvin se Ite kun tekee, saa mitä tulee. Mä olen haaveillut laittaa mikrosementin meidän takkasyvennyksen lattiaan. En taida uskaltaa sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No justiinsa näin! :-D Katsoin vierestä kun meidän kylppäriin laitettiin mikrosementtiä taannoin, ja se on kyllä aineena erilaista, uskoisin että sillä saa ihan hyvin itsekin nättiä pintaa. Uskaltaisin kyllä kokeilla, vaikka tämä menikin näin :-)

   Poista
 3. Hih! Mahtavaa lukea, että olet uskaltautunut kokeilemaan diy betonilattiaa! Nyt kun tasoite on jo lattiassa, ei ehkä pitäisi kertoa, mutta pintaan valittu tasoite olisi voinut olla myös joku muu. 3300 tasoitetta ei suositella pintaan sen sisältämän lasikuidun vuoksi. Kuitupitoiseen tasoitteeseen muodostuu ehkä myös enemmän kuplia. Tasoitteet jotka soveltuvat maalattaviksi, ovat yleensä autotalleihin, terasseille ja parvekkeille tarkoitettuja itsesiliäviä tasoitteita. Ne toimivat parhaiten lattiassa, jossa haetaan ns. mikrosementin ulkonäköominaisuuksia ja kestävää pintaa.

  Nämä seikat olen oppinut oman kantapään kautta ja ihan noissa mun vanhimmissa postauksissa olisi päivittämisen aihetta...

  Mun mielestä sun lattia on kuitenkin tosi hieno! En usko, että reikäisyys aiheuttaa jatkossa mitään varsinaista ongelmaa, kun kyseessä ei kuitenkaan ole märkätila ja lattialämmitys hoitaa satunnaiset märät läntit :)

  -Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämän huomasinkin että itsesiliävä olisi ollut parempi pintaan. Se olisi ehkä voinut kuroa nuo alemman kerroksen kuplatkin kiinni? No, myöhäistä se nyt on itkeä :-D Ja reikäisyys ei ole kovin vakavaa, lähinnä kun tuolla on tarkoitus säilöä talvellakin rattaita ym, eli lunta saattaa sulaa lattialle, niin silloin reijät vähän haittaa, mutta kyllä se lattialämmitys tosiaan onneksi kuivaa.

   Kiitos sulle kuitenkin inspiraatiosta ja hyvistä neuvoista blogissa!

   Poista
 4. Hyvähän tuosta lattista tuli, vaikka ilmakuplia onkin! Hyvin osaat tehdä itse, ja kannattaakin tehdä jos vain taidot riittävät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllähän se asiansa ainakin ajaa, ja jos ei jostain syystä enää ole hyvä tai menee ruman näköiseksi, sen voi aina esimerkiksi laatoittaa tai muutoin pinnoittaa päälle :-)

   Poista
 5. Moi, mikäs on lattian tilanne nyt kun on vuoden ollut käytössä? Onko tullut mitään yllätyksiä..
  Nimim. Samaa suunnitteleva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Hyvin on lattia toiminut! Ainoa juttu josta on jäänyt toistaiseksi jälki, on autonrenkaat jotka oli pinossa suoraan lattialla. Kumista jäi vähän väriä pintaan, sitäkään en ole tosin yrittänytkään putsata eli voi olla että lähtisi jollain irtikin. Mutta siis, ihan kelpo lattia :-)

   Poista

Kiva kun kävit, kiitos viestistäsi!